Κοινωνικά


O Ζακ Στεφάνου  αφήνει για λίγο τα ηλεκτρικά του όργανα και οργανώνει ένα "μικρό ακουστικό" σετ στην Άμφισσα. Τραγούδια απο την δισκογραφία του Ζακ Στεφάνου και δεκάδες αγαπημένες διασκευές, θα γίνουν κομμάτι ενός πλέγματος που θα εκτείνεται το κιτς κλάσικ ροκ του 80 έως την γαλλική μουσική και από την alternative ως το σημερινό ελληνικό έντεχνο. Και όλο αυτό με δυο κιθάρες, 2 φωνές, χαμόγελα, μικρές ιστορίες, γνωστές μελωδίες και πολύ πολύ ρυθμό.
Το «μικρό ακουστικό» και προσκαλεί όλους τους φίλους της μουσικής και όλες τις ηλικίες σε μια εμφάνιση διαφορετική (πιο ταπεινή και πιο εσωτερική) από αυτές που συνηθίζει ο Ζακ Στεφάνου.
Ο Ζακ Στεφάνου έχει στο δυναμικό του δύο άλμπουμ, με μεγάλες επιτυχίες όπως το «Δείξε μου τον τρόπο», το «Φτάσε στον πάτο» και το «Μικρό μου πόνι», ενώ μόλις το 2010 αποδεσμέυτηκε απο κάθε δισκογραφικό συμβόλαιο και κυκλοφόρησε ανεξάρτητα τον πρώτο του δίσκο σε συνεργασία με την μΠάντα-Κοάλα με τίτλο “Koalaboration”.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε Πέμπτη 01 Μαρτίου στο caffe-bar Stavedo.

 

            


ΕΦΗΒΕΙΑ
Εφηβεία ονομάζεται η μεταβατική περίοδος στην ανάπτυξη του ανθρώπου, που μέσα από έντονες σωματικές, γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές μεταβαίνει από την παιδική ηλικία στην ώριμη ενήλικη ζωή.
Το κορυφαίο και πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της εφηβείας αποτελούν  οι σωματικές  αλλαγές που μεταμορφώνουν το παιδί σε ώριμο σεξουαλικά, ικανό για αναπαραγωγή ενήλικα.
Οι σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εφηβεία είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ενδοκρινικών μεταβολών και περιλαμβάνουν:
1.  Ωρίμανση γεννητικών οργάνων.
2.  Εμφάνιση-ανάπτυξη δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου.
3.  Επιτάχυνση της κατά μήκος αύξησης.
4.  Αλλαγές στη σύσταση του σώματος, στα όργανα και στις  λειτουργίες του οργανισμού.

Στην εφηβεία τα παιδιά αναζητούν μια παρέα, μια σταθερή ομάδα με κανόνες και όρους διαφορετικούς από εκείνους που ισχύουν στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινωνία που έχουν φτιάξει οι ενήλικες. Προσπαθούν να δημιουργήσουν σχέσεις που θα προσεγγίζουν περισσότερο τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα τους αλλά και να δοκιμάσουν τις ικανότητες και αν αρέσουν στον περίγυρο τους.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολεί τους εφήβους είναι το πώς θα διακρίνουν το συναίσθημα της συμπάθειας και της αγάπης, που στα εφηβικά χρόνια αρχίζει να βιώνεται για πρώτη φορά. Στην εποχή της εφηβείας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τα συναισθήματά μας, τη λύπη, τη χαρά, τον πόνο, την ευτυχία ή τη δυστυχία. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και να τα αποδεχόμαστε γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τα επεξεργαστούμε και να λειτουργήσουμε αληθινά σε σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους.
ΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ  
Γιατί στην εφηβεία μας είμαστε πιο αδέξιοι στις κινήσεις μας; Τι συμβαίνει με το σώμα μας; Γιατί έχουμε τόσο διαφορετικά και έντονα συναισθήματα; Τι είναι επιτέλους η εφηβεία και το σεξ;

Η σεξουαλική «αγωγή» πρέπει να ξεκινάει από τότε που το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και δεν είναι μια συζήτηση για την οποία πρέπει να περιμένουμε την εφηβεία. Oι γονείς χρειάζεται να μιλήσουν στα παιδιά με ειλικρίνεια, στην αρχή με πολύ απλά μηνύματα (τι είναι το κάθε μέρος του σώματος, γιατί οι άνθρωποι κάνουν σεξ, πώς γεννιούνται τα παιδιά κλπ.), τα οποία, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, θα γίνονται πιο σύνθετα. Σημαντικό είναι να ξέρουν οι γονείς ότι το σεξ δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται ως ταμπού, ως κάτι βρόμικο, ανήθικο ή επικίνδυνο. Χρειάζεται οι ίδιοι να ξεπεράσουν τα άγχη, τους φόβους και τη συστολή τους, ώστε να βοηθήσουν και τα παιδιά τους να αποκτήσουν μια υγιή σχέση με το σεξ. Αν βέβαια οι γονείς δεν έχουν μιλήσει ποτέ στα παιδιά τους για όλα αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει να ξεκινήσουν να το κάνουν -η μητέρα στο κορίτσι και ο πατέρας στο αγόρι- όταν παρατηρήσουν τα πρώτα σημάδια της εφηβείας και τότε πια θα πρέπει να πουν τα «πάντα», χωρίς περιστροφές. Η ενημέρωση για το σεξ πρέπει να ξεκινάει από την οικογένεια και να συμπληρώνεται από το σχολείο.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι μια πολύ αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης (σε προστατεύει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σχεδόν 100%), αρκεί να είσαι συνεπής και προσεκτική (να μην ξεχνάς να το παίρνεις καθημερινά).  Δεν σε προστατεύει, όμως, από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σκόπιμο να παίρνεις μόνο το χάπι αν δεν έχεις μια σταθερή και μονογαμική σχέση και δεν είσαι απολύτως βέβαιη για την καλή υγεία τόσο του συντρόφου σου όσο και τη δική σου. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς πάντα και το προφυλακτικό.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν για τις υπάρχουσες μεθόδους αντισύλληψης και τη σωστή χρήση τους. Η καλύτερη μέθοδος είναι το προφυλακτικό -όταν χρησιμοποιείται σωστά, σε κάθε επαφή και σε όλη τη διάρκειά της-, καθώς προστατεύει τόσο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όσο και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία σημειώνουν αύξηση στην εφηβεία. Τα αντισυλληπτικά χάπια ενδείκνυνται όταν υπάρχει μια μόνιμη σχέση και όταν συνυπάρχουν και λόγοι υγείας στους οποίους θα μπορεί να βοηθήσει.
● Να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν αν συμβεί κάποιο ατύχημα με το προφυλακτικό ή πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη -μια που πολλές εκτρώσεις γίνονται σε έφηβες-, ζητώντας βοήθεια από τους γονείς ή το γιατρό τους. Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μια λύση επείγουσας αντισύλληψης, αλλά δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης και οι έφηβοι χρειάζεται να το κατανοήσουν αυτό.
● Αν είναι κορίτσια και έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις, να ξεκινήσουν να πηγαίνουν τακτικά στο γυναικολόγο και να κάνουν το τεστ Παπανικολάου μία φορά το χρόνο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Καψάλη Πένυ
Κανέλλου Πέγκυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου